A törkölypálinkáról

A TÖRKÖLYPÁLINKAKÉSZÍTÉS TÖRTÉNETE

A szőlőtörkölyből desztillált szeszes ital történetének pontos kezdetét senki sem ismeri. Az arabok állítólag már 6000 évvel ezelőtt készítették, s az ókori Egyiptomban is híresek voltak Kleopátra főzőmesterei. Napjainkban a párlat olasz változata tett szert világhírnévre, a grappa neve a föld majd minden pontján ismerősen cseng. Itália kolostoraiban gyógyászati céllal, az emésztés elősegítésére kezdtek törkölyből grappát desztillálni a XII-XIII. században. Később az alkohol finomítása az alkimisták foglalatosságává vált, majd lassan elterjedt a parasztok között is. Szélesebb körű ismertségre a XV. században tett szert, ekkor indultak útjukra az első külföldre - Németalföldre - szánt szállítmányok is. A terméketlen észak-itáliai, dél-tiroli, lombardiai területeken élő szegényparasztok számára megélhetési forrást biztosított a pálinkakészítés, s rövid időn belül a törkölydesztillálás mestereivé váltak.

 

Kerti lepárló,
(korabeli metszet, 1521)
Alacsony hőmérsékletű gőzfürdős lepárló,
(korabeli metszet)